6 Nisan 2013 Cumartesi

Icme (!) Suyu


Meslegim ve calisma alanim oldugu icin yazma ihtiyaci hissettim.

Sudan ne bekliyorsunuz? Saglikli su nedir?

Kirecli su sagliksiz degildir aksine RO (ters ozmos) cikisi kirecsiz su sagliksizdir. 

Aritma sistemi icin bunlarin tercihlerini iyi belirlemek lazim.

Espring ve muadili cihazlar karbon filtreleri ile klor ve yan urunlerini, mineral filtreleri ile agir metalleri vs.tutuyorlar. bunlarin bazilari ultrafiltrasyon (UF) filtrelerine sahip olduklarindan microorganizmalar (bakteri ve viruslerin) gecisini engeller ancak sertlik ki bu saglikli suda olmalidir gecisine, iletkenlik vb. parametrelerin gecisine izin verir. UF filtrasyon ile suyun kimyasal yapisi bozulmaz. Sehir sebeke suyunun degerleri ne ise cikis suyuda aynidir. Sert (kirecli) su ise caydanlikta kireclenmeye neden olur. Ancak mikrobiyolojik ve organik kirlilikler bertaraf edilir. Suyun tadi sizi rahatsiz edebilir bunun nedeni suda cozunmus minerallerdir.

RO (ters osmoz) ise sudaki pek cok iyonu, microorganizmalarin hepsini, cozunmus tuzlari alir ve saf suya yakin bir aritma saglar. Ancak icme suyu olarak cokta uygun degildir vucudun su ihtiyaci sadece H2O degildir. Bununla ilgili pekcok makale okuyabilirsiniz.

Iyon degistiriciler su yumusatma sistemleri ise sudan sertligi alir. (Kirecsiz su) ideal bir sistem ise sertlik disinda hicbir deger degismez. Suyun tadi iletkenlikten kaynakli garip gelir. Kullanim suyunda belli oranda bulunmalidir. Aksi takdirde sabun cok kopurur eliniz sabunlu gibi kalir. Icme yonunden sifir sertlik yine cok uygun degildir. Yine bununla ilgili pekcok makale bulabilirsiniz.

Sonuc olarak tam olarak ne istediginize karar vermelisiniz. Tat, kirec bir suyun saglik olup olmamasinin gostergesi degildir. 






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder