12 Kasım 2013 Salı

Kış için Domates Konservesi

Ailemizin 3.Tsinden sonra salça kullanmaz olduk. Domatesleri yazdan konserve yapıp kışın salça, sos niyetine tüketiyoruz.

Geçen sene acemiliğime geldi kışın ortasında domatessiz kaldık. Bu sene hesapladım yaklaşık 30 kg yani 30 kavanoz domatese ihtiyacım var. Domates almakta çok geç kalınca yine imdadıma Nadire Hanımlar (Feneryolu Sabit Pazar'da Mis Organik'in dünya tatlısı sahibesi) yetişti. Feriköy pazarından 20 kg çanakkale domatesi getirdiler ki bu domatesler nasıl lezzetli ve güzellerdi. 

Ilk etapta 20 kg domates ile 14 kavanoz domates konservesi yaptım.

Konservenin yapımı; Domatesler iyice yıkanır, kabukları soyulup 4 parcaya ayrılıp tencereye konur. Kabuklarını soymanın kolay yolu sıcak suya domatesı atıp cıkartmak kabuk hemen soyuluyor. Tencere dolunca az ateşte karıştırılarak hafıf pişirilir. El blenderi ile sos haline getirilir. yaklaşık 10 dakika kaynatılır indirmeye yakın tuzu atılır ve 1 çay bardağı zeytinyağ ilave edilip 1 taşım kaynatılır. 

Cam kavanozlar yıkanır, bir tencerede su kaynatılır ve kanavozlar bu kaynar sudan geçirilir. Ayrıca mutlaka yeni kanavoz kapağı kullanılmalıdır ve bu kapaklarda kaynatılmalıdır.

Domatesler sıcak sıcak kavanozlara konur, sıkıca kapakları kapatılıp soğuk bir zemine ters çevrilir. Bu şekilde iyice soğuyana kadar beklenir. Bu esnada hava alan olursa sızıntı yaparak kendini belli edecektir. 

2. etap domatesler sivri (yamuk, yumurta ya da bursa domatesi) domatesler ile yaptım. Bu domatesler daha etli ve az sulu olduğundan tam sos ya da salçalık. 20 kg domatesten 17 büyük kavanoz domates yaptım.




Bu domatesleri salça koyduğumuz her yemekte kullanmaya başladık bile umarım hesaplarım tam çıkar ve yeni domates sezonuna kadar idare ederiz.

Sevgiler,

TT



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder