6 Nisan 2013 Cumartesi

Kastane Bali Mucizemmm

Anne olduktan sonra dogal yontemlere olan ilgim daha da artti. Bu hem ogluma ilac vermek istememem hem de benim emziriyor olmam ilac alternatiflerini arastirmaya itti. 'Hastaliklarda ilac yerine neler kullanabilirim?' diye arastiriken, sosyal medyada uye oldugum gruplardaki pek cok yontemi not ettim. Ihtiyac hissettikce uyguluyorum.

Kestane baliyla iste bu gruplardan birinde tanistim. Ilk okudugumda 'Bal mi?' biraz garip ve yapiskan bir hal gozumun onunde canladi.  Sonra isyerinde bir arkadasin babasi vasitasiyla Bursa'dan kastane bali getirtdim. Bal biraz agir ve aromali olmasina ragmen biz normal bal gibi tuketiyorduk. Bir gun oksururken bali denemek aklima geldi, bogazima ve gogsume surdum uzerini ince bir havlu ile kapatip yattim. Sabah kalktigimda bogaz agrim azalmis ve oksuruk yumusamis hatta bir- iki oksurukle ifrazati attinca oksurukte gecmisti.  O gunden sonra bali sofradan kaldirdim ve 'kiymetlimisssss' edasinda saklamaya basladim. 

Bu yontemi oglumda da denedim. Oksuruklerinde bogazina bal surdum ve sabaha ayni etkileri onda da gorunce bircok kisi ile bunu paylasmaya basladim. Ozellikle ilk dusunulen sey bal yapis yapistir ve gece nasil onunla uyunur? Ama sanilanin aksine surerken krem, pomat ilac surer gibi suruyorum ve uzerini tulbent ya da ince bir havlu ile kapatiyorum. Sabah baldan eser kalmiyor vucut bali emiyor. Hatta cildi de yumusatiyor (: bebek cildi gibi oluyor.

Saglikli gunler,

TT

Icme (!) Suyu


Meslegim ve calisma alanim oldugu icin yazma ihtiyaci hissettim.

Sudan ne bekliyorsunuz? Saglikli su nedir?

Kirecli su sagliksiz degildir aksine RO (ters ozmos) cikisi kirecsiz su sagliksizdir. 

Aritma sistemi icin bunlarin tercihlerini iyi belirlemek lazim.

Espring ve muadili cihazlar karbon filtreleri ile klor ve yan urunlerini, mineral filtreleri ile agir metalleri vs.tutuyorlar. bunlarin bazilari ultrafiltrasyon (UF) filtrelerine sahip olduklarindan microorganizmalar (bakteri ve viruslerin) gecisini engeller ancak sertlik ki bu saglikli suda olmalidir gecisine, iletkenlik vb. parametrelerin gecisine izin verir. UF filtrasyon ile suyun kimyasal yapisi bozulmaz. Sehir sebeke suyunun degerleri ne ise cikis suyuda aynidir. Sert (kirecli) su ise caydanlikta kireclenmeye neden olur. Ancak mikrobiyolojik ve organik kirlilikler bertaraf edilir. Suyun tadi sizi rahatsiz edebilir bunun nedeni suda cozunmus minerallerdir.

RO (ters osmoz) ise sudaki pek cok iyonu, microorganizmalarin hepsini, cozunmus tuzlari alir ve saf suya yakin bir aritma saglar. Ancak icme suyu olarak cokta uygun degildir vucudun su ihtiyaci sadece H2O degildir. Bununla ilgili pekcok makale okuyabilirsiniz.

Iyon degistiriciler su yumusatma sistemleri ise sudan sertligi alir. (Kirecsiz su) ideal bir sistem ise sertlik disinda hicbir deger degismez. Suyun tadi iletkenlikten kaynakli garip gelir. Kullanim suyunda belli oranda bulunmalidir. Aksi takdirde sabun cok kopurur eliniz sabunlu gibi kalir. Icme yonunden sifir sertlik yine cok uygun degildir. Yine bununla ilgili pekcok makale bulabilirsiniz.

Sonuc olarak tam olarak ne istediginize karar vermelisiniz. Tat, kirec bir suyun saglik olup olmamasinin gostergesi degildir.