18 Kasım 2013 Pazartesi

Meraklı Miniğimin Ev Maceraları

Ilk Montessori ile ilgili eğitime katıldığımda T. sanırım 10 aylıktı. KKBÇE'de Hilal Hanım'ın seminemine gitmiş ve resmen Montessori ile tanışmıştım.

Montessori'nin felsefesi 'Help Me To Do It Myself'/ 'Kendi Kendime Yapamama Yardım Et' ile hayatımıza girdi.

Ona hep nasıl yapılacağını ve nasıl güvenli yapılacağını anlattık ve gösterdik. Makasın kesici kısmını ya ayrı bir kapta ya da avucunda taşıması gerektiğini söyledik.  O da anlattıgımız şekilde hep avucunda taşıyor.

Evim içinde bir meraklı minik dolaşmaya başladığında ve biz ona hep yardımcı olmaya çalıştık. Pek çok uzman çocuğun göz göre göre kendini asla tehlikeye atmaz görüşüyle tehlikeli bölgeleri korumaya aldık ve ona anlattık. Akabinde kademeli olarak evi kullanımına açtık. Başlarda tv ünitesi vb. tehlike arz eden bölgelerden uzak tutmak için çocuk çiti kullandık. Çitin kendi alanını hiç kullanmadık parçalı olarak kullandığımızdan salonun büyük kısmı T.'ye aitti.

T. babası ile tamir işlerine başladığında 14-15 aylıktı. Portatif merdivene babasının ardı sıra çıkarken onu engellemek yerine arkasında durduk. 18 aylıkken gerçek çekiç ile çivi çakmaya çalışıyor, rende ile salatalık rendeliyordu. Bunları hep bizim kontrolümüzde ve kendi yaptı. 

Şimdi 28 aylık oğlumla kek ve kurabiye yapmanın keyfine varıyorum. Ben malzemeleri ona veriyorum o ekliyor. Elek ile un eleyip. mikser ile yumurtaları çırpıyor.  Kendini aşan yerlerde 'anneee sen yappp' diye benim yapmamı istiyor. Mesela keki kalıba kendi değilde benim dökmemi istiyor.

Her gün yeni bir heyecan ve yeni meraklarla bize 'günaydın' diyor (:

Sevgiler,

TT




12 Kasım 2013 Salı

Veee Havuclu Kek ile karsinizdayimmmmmm


Bu tarif tamamen kendi uydurdugum tariftir. 2000'lerin basinda annemin pasta keki hamuruna havuc, portakal, tarcin, elma, incir elimin altinda ne varsa koyarak dogaclama yapmistim. Bu kekte yag yok o yuzden ilk denemelerimde bir miktar kuru ve yavan oluyordu ama zaman icinde harika bir tarif oldu. Ana malzemeler artik havuc, portakal suyu, havuc, tarcin ve ceviz.

        Malzeme Listesi

  • 2 adet orta boy havuc
  • 4 adet yumurta
  • 1 adet portakal suyu
  • 1 adet portakalin kabugu rendesi 
  • 1 su bardagi seker
  • 1/2 su bardagi ceviz iri 
  • 2 su bardagi un
  • 1 tatli kasigi tarcin
  • 1 paket kabartma tozu
      Kekin Yapimi: 
4 adet yumurta ve 1 su bardagi seker derin bir kasede tepecikler olusana kadar cirpilir. Un, tarcin, kabartma tozu ayri bir kapta harmanlanir. Havuc rendelenir. Sekerli yumurta karisimina havuc rendesi, portakal suyu, ceviz, portakal kabugu rendesi ve toz karisim ilave edilir. Mikser ile dusuk hizla homojen bir karisim olana kadar cirpinir. Bu islemi cok uzun sure ve yuksek devirde yapmamak lazim. Tereyag ile yagladiginiz kaliba keki dokulur 175 0C'de yaklasik 45 dk. pisilir ve pisincede afiyet ile yenir.

notlar: pisme derecesini ortasina kurdan vs batirarak kontrol edin, firindan cikan keki hemen kaliptan cikartmayip biraz ferahlamasini bekleyin ancak kalipta birakmayin kek uzun sure kalipta kalirsa nemden yumusayabilir. 

Kış için Domates Konservesi

Ailemizin 3.Tsinden sonra salça kullanmaz olduk. Domatesleri yazdan konserve yapıp kışın salça, sos niyetine tüketiyoruz.

Geçen sene acemiliğime geldi kışın ortasında domatessiz kaldık. Bu sene hesapladım yaklaşık 30 kg yani 30 kavanoz domatese ihtiyacım var. Domates almakta çok geç kalınca yine imdadıma Nadire Hanımlar (Feneryolu Sabit Pazar'da Mis Organik'in dünya tatlısı sahibesi) yetişti. Feriköy pazarından 20 kg çanakkale domatesi getirdiler ki bu domatesler nasıl lezzetli ve güzellerdi. 

Ilk etapta 20 kg domates ile 14 kavanoz domates konservesi yaptım.

Konservenin yapımı; Domatesler iyice yıkanır, kabukları soyulup 4 parcaya ayrılıp tencereye konur. Kabuklarını soymanın kolay yolu sıcak suya domatesı atıp cıkartmak kabuk hemen soyuluyor. Tencere dolunca az ateşte karıştırılarak hafıf pişirilir. El blenderi ile sos haline getirilir. yaklaşık 10 dakika kaynatılır indirmeye yakın tuzu atılır ve 1 çay bardağı zeytinyağ ilave edilip 1 taşım kaynatılır. 

Cam kavanozlar yıkanır, bir tencerede su kaynatılır ve kanavozlar bu kaynar sudan geçirilir. Ayrıca mutlaka yeni kanavoz kapağı kullanılmalıdır ve bu kapaklarda kaynatılmalıdır.

Domatesler sıcak sıcak kavanozlara konur, sıkıca kapakları kapatılıp soğuk bir zemine ters çevrilir. Bu şekilde iyice soğuyana kadar beklenir. Bu esnada hava alan olursa sızıntı yaparak kendini belli edecektir. 

2. etap domatesler sivri (yamuk, yumurta ya da bursa domatesi) domatesler ile yaptım. Bu domatesler daha etli ve az sulu olduğundan tam sos ya da salçalık. 20 kg domatesten 17 büyük kavanoz domates yaptım.




Bu domatesleri salça koyduğumuz her yemekte kullanmaya başladık bile umarım hesaplarım tam çıkar ve yeni domates sezonuna kadar idare ederiz.

Sevgiler,

TT



Anneeeee Ben Tarhana Yaptımmmm ((:

Bu sene kış hazırlıklarımda biraz geç kaldım ama yetiştirdim.  Tarhana yapmayı kafaya koymuştum, kendime uygun bir tarif ararken candan dost Özgü ile karşılaştık ve tarhana yaptığını tadının harika olduğunu soyleyince hemen tarifi ve püf noktalarını alıp işe koyuldum ((:

En önemli malzemeler yoğurt  - 'Aysun The Sutcu' den gelen sütler ile ev yapımı yoğurt-, domates ve kapya biber -Mis Organikten- temin edildi.  Bu malzemelere ilave kuru fasulye, nohut, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, soğan, sarımsak, yeşil biber ve baharatlar da koydum.

Öncelikle tarhana yapacaksanız büyük bir kap mutlaka temin edin mayalanırken hacmi 2-2,5 katına kadar çıkabiliyor. Bunu hesap etmediğimden baya zorladım, sonunda evde bunu buldum 30 L'lik saklama kabını kullandım. Keşke bakır bir kabım olsaydı ):

Malzemeler ve Miktarları


* 2 kg Domates (tercihen sivri domates -Bursa Domates-)
* 2 kg Kapya Biber
* 1,5 kg Yoğurt (tercihen süzme yoğurt)
* 1 kg Kuru Soğan
* 2 baş Sarımsak  (tercihen Taşköprü)
* 1/2 kg Yeşil Biber
* 1 su bardağı Kuru Fasulye
* 1 su bardağı Nohut
* 1 su bardağı Kırmızı Mercimek
* 1 su bardağı Yeşil Mercimek
* 1 adet Yaş Maya
* Aldığı kadar Un 


Tarhana yapmaya başlamadan bir gece önce kuru fasulye ve nohutu suda bekletin ve ertesi gün ayrı ayrı haşlayın az su ile haşlar ve suyunu çektirirseniz, bakliyatın yararlı suyunun da atmamış olursunuz. Aynı şekilde yeşil ve kırmızı mercimeği de haşlayın ve kesiciden geçirin.

Domatesleri, biberleri, soğan ve sarımsağı da kesiciden geçirip tarhanayı yapacağınız kaba alın.



Yogurt, tuz, bol kuru nane, kekik, biraz acı kırmızı biber, dereotu (ince kıyım) konur karıştırılır. yas maya ılık suda çözdürülüp eklenir. Un yavaş yavaş bu karışıma eklenir. Ben 2 kg tam tahıl unu ve 500 gr kadar buğday ruşeymi de ilave ettim ve aldığı kadar un ile cıvık bir poaça hamuru elde edin. Eğer 5 kg un koyupta hala un istiyorsa fazla un koymayın unsu tadabilir. 

Büyükçe bir kapta karışım mayalanmaya bırakılır, üstünü temiz bir kumaş örtü ile örtün ve kabardıkça karıştırın. 10 gün boyunca mayalanmaya bırakın ve ilk günler koku biraz rahatsız edici olabilir ve hamur çok hızlı ve çok kabaracaktır, sonralara doğru koku tarhana kokusuna dönüpö kabarma azalacak hatta 10 günün sonunda hamur kabartmamaya başlayacak. 



Hamuru temiz bir örtü (çarşaf gibi) üzerine bezeler halinde alın ve yayın ne kadar ince yayabilirseniz o kadar hızlı kurutursunuz. Güneşten koruyarak kurutmaya başlayın, 2. gun elinizle ya da kesiciden geçirerek ufalayın ve kurutmaya böyle devam edin. Ben İstanbul'un Ekim güneşinde yaklaşık 1 haftada kuruttum. bu kurutma sırasında gelıp gıdıp karıştırarak kurutmayı hızlandırıp topaklaşmayı engelleyebilirsiniz.




Ve muhteşem lezzeti tarhamız oldu ((:

Tarhana yaptım, kışlık domatesleri hazırladım. ben ciddi ciddi anne oldum ((:

Sevgiler,

TT

Not: Fırında da kurutabilirsiniz, onu da yaptım tek farkı fırınlanan tarhananın rengi biraz koyu oldu lezzeti yine aynı şekilde harika oldu.

Not 2: Annemin tarhana yapmışlığı yoktur ben yaptım ama eheheeh