28 Haziran 2013 Cuma

Yüzme Havuzu Dezenfeksiyonunda Ozonlama




Su dezenfeksiyonunda en etkili dezenfeksiyon yöntemi ozonlama yüzme havuzu suyu ıslahında önemli yer tutar.

Ozon, oksijen molekülünün iki oksijen atomuna parçalanmasına dayanır. Kararsız oksijen atomu oksijen molekülü ile reaksiyona girerek ozon molekülü oluşur. Bu olay yüksek elektrik arkında  meydana gelir.

Su dezenfeksiyonunda kullanılan klorlu bileşiklerinin trihalomethane (THM) oluşumuna neden olmaktadır. THM’lerin kansere neden olmaktadır. Gelişmiş ülkelerde ozonlama yöntemi su dezenfeksiyonda yaygın olarak kullanılmaktadır.

Ozon, sudaki kirliklerle reaksiyonunda kirilikleri parçalar ve ardında kalıntı bırakmayıp oksijene dönüşür. Ozon bakteriler özellikle virüsler üzerinde etkilidir. Ozon, klordan daha etkilidir ve çok daha güçlü bir şekilde havuzumuzdaki zararlı mikroorganizmaları yok eder ve tekrar oksijene dönüşür.

Ozon bakterilerin hücre duvarını parçalayarak öldürür. Çok kuvvetli bir dezenfektan olmasına rağmen ozon suda çok uzun süre kalmaz. Tek başına büyük sosyal tesis havuzlarında kullanılamaz klor ozona destek olarak kullanılacaktır. Etkili ve süreli dezenfeksiyon için ozon bakteri, virus, istenmeyen tat ve kokuyu yok edecek suyu dezenfekte eder, klor bazlı kimyasal havuz içinde anlık oluşacak kirliliklere karşı suya dozajlanır.

Ozonlama sistemlerinde havuz için uygun sistem ve cihazların seçilmelidir. Ülkemizde pekçok yüzme havuzunda ozonlama cihazları bulunmaktadır. Ancak bu sistemlerin pek çoğu doğru dizayn ve doğru cihaz seçimi yapılmadığından atıl olarak durumda olup ozonun sadece adı bulunmaktadır.

Ülkemizde bu ozon jenatörleri seçilirken cihazlar havuzların fiziki şartları, kullanım oranları, kullanıcı profili ve alanları dikkate alınmadan sadece havuz hacmi ile seçilmekte ve genellikle ikincil dezenfektan olarak görülmektedir. Ozon sistemindeki projelendirilirken kullanıcı yükü ve havuzun kullanım amacı (spor tesisi, sporcu havuz, üyelikli sistem, sosyal tesis vs.), sirkülasyon debisine göre dizayn edilmelidir. Ozon biçil dezenfektan olduğu durumlarda klor oranı düşük tutulabilir. Klor kullanımı oranı düşük değil klor oranı düşük tutulabilir. Zira havuzda 0,3- 0,6 ppm klor olması gerekiyorsa bu değerin sağlanması için gerekli miktarda klor dozajlanmalıdır.

Açık havuzlarda ozon sistemleri özellikle İstanbul şartlarında kısa sezonda (yaz sezonu yaklaşık 90 gündür.) yüksek maliyetler ve ozonun güneş karşısındaki dirençsizliğinden ötürü efektif bir sistem değildir. Ancak kapalı havuzlarda özellikle tercih edilmesi gereken güvenilir sistemdir.