26 Ağustos 2014 Salı

Yaz Geldi Dondurmaaaa

Yaz geldi dondurma sezonu açıldı. Sevgili blogger ve doğalanneyim facebook grubunun kurucu Başak Pirtini sayesinde öğrendiğin muhteşem tarifi bizlerle de paylaşmak istiyorum.

‘T. hergün dondurmaaa’ diye koşarak geliyor.

Muzları onceden soğup buzluga atın. Hatta çilekleri de yıkayıp ayıklayıp buzluga atın. Biz bademli yapıyoruz. Bir avuc kadar bademi öğütücüde çekiyorum. Sonra içine donmuş 1 adet muz ve bir avuc kadar çilek koyuyorum. Evde varsa Aysun The Sütçü’den aldığımız sütten çıkarttığımız kaymak ve 1 tatlı kaşığı balı da ilave edip öğütücüde karıştırıyorum. Sonunda enfes dondurmamız oluyor. Bu dondurmayı tadıpta beğenmeyen bilmiyorum. 

Bu dondurmayı ister kulahta ister dondurma kabında servis edin. T. Son zamanlarda külah meraklısı olduğu için ona külahta servis ediyorum.

Eğer dondurma kalıplarınız varsa meyveleri dondurmadan karıştırıp kalıplara koyup dondurabilirsiniz. Yine 1 avuç badem,  1 adet muz, az sut ya da kaymak, 1 tatlı kaşığı balı öğütücüden geçirip kalıplara koyup dondurun.







Her iki şeklilde de tadı muhtemeşem oluyor.

Afiyet olsun (:

TT

Not: Bu yazıyı da haziran ayında yazmıştım.

3 Yaş Doğum Günü Mektubum

Uzun zamandır yazı yazamıyorum kosturmaca hat safhada (:

T. 3 sene önce bugun doğdu. Bu satırları yazarken 3 sene oncesindeyim. Sabaha karşı 4 civarı başlayan doğum serüvenimi bu sene an be an yaşıyorum. Normal başlayıp epidural sezeryan ile son bulan doğumla 18.30  civarı güzel yavrumu kucağıma aldım.

Bizim için uzun bir 3 yılı geride bıraktık. Artık benimle sohbet edip benimle elle yürüyen birlikte pek çok şeyi yaptığımız minik oğluma bugün bakıp bakıp gözlerim buğlanıyor. Sabah onu klozete oturttuğumda gözyaşlarıma engel olmadım. Oğlum büyüdü. Bu bir anne için çok gurur verici ve heyecanlı (:

Güzel oğlum hayat sana her zaman mutluluk, sağlık ve güzellikler getirsin. Tüm görünen ve görünmeyen kötü ve kötülükler senden uzak olsun. Yüzündeki bu güzel ışık hep seninle olsun can oğlum. Gözlerin hep neşe ile parlasın.

İyi ki dogdun ve iyi ki beni annen olarak seçtin ben sensiz bir hiçmişim hayatımın anlamı (:


Annen

Not: Bu yazı 25.06.2014 tarihinde yazıldı. Günlerin çok koşturmalı ve yoğun geçtiğini söylemiştim değil mi (((:

27 Şubat 2014 Perşembe

Annenin Kurtarıcısı Sling

Hamile iken kangurulara bakmış ama hangisini alacağıma karar veremediğimden alamamıştım. İyi ki de böyle olmuş. T. ile ilk seyahatimize çıkacağımız sıra hummalı bir şekilde taşıyıcı arayışına giriştim. Doğumdan itibaren yatay taşıma imkanı da sunan bir model üzerine araştırmalar yaparken Mei Tai model slingler ile tanıştım. Wrap sling, ring sling, ergonomik kangurular derken pek çok modelin artısını eksisini değerlendirdikten sonra wrap slingte karar kıldım.

Neden wrap sling? Wrap slingi tercih ettim çünkü T. o sırada henüz 40-45 günlüktü. Onun doğal duruş şekline en uygun bacaklarını M şeklinde tutabileceği anne uyumlu model olarak gördüm ve Türkiye'de mağaza satışını bulamayıp online sipariş verdim.

İlk geldiğinde sling bana, ben slinge baktım. Evirdim, çevirdim T'ye baktım. Yok imkansız, ben bunu nasıl bağlayacağım? Bir de içinden çocuk düşmeyecek! Videolarda ne kolaydı hop ordan at, buradan tut, bagla cuk diye bebeği içine yerleştir. Gerçek hiç öyle değildi. 

Şemalara göre bağlamaya çalıştım. T.'yi içine koyduğumda bastı çığlığı. İçine koydum derken annem bir yerden tutuyor eşim başka yerden aman T. düşmesin, sıkışmasın hepimiz kan ter içindeyiz. Başarısız bir kaç denemeden sonra pes ettim ve o geceyi T. emzirme seanslarım dışında internette video seyrederek bağlama çalışmaları yaparak geçirdim. Ertesi gün yine aynı fiyasko T. çığlığı basar ve annenin morali bozulur ):

Seyahatte gidip geldik. Ara ara denemeler yaptık. Bazı zamanlar içinde mutlu mesut gülücükler atarken, bazı zamanlar çığlık çığlığa idi. Slingte uyuduğu bile oldu. 

Wrap slingi bağladım. İlişkilendirme yöntemine başvurdum. Bir yerlerde duymuş ya da okumuştum, sling bağlayıp dışarı çıkarsam, T. her sling bağlamamda çıkarı çıkacağını bildiğinden slinge rahatlıkla yerleştirebilecektim. T. ile evde yanlız olduğumuz bir gün onu hazırladım ve 'Tatlımmmmm, şimdi anne ve T. parkta yürüyüşe çıkacak.' deyip onu tek başıma slinge tamda videodaki profesyonel anneler gibi içine yerleştirip dışarı çıktık. İlk çıkışımızda çok uzaklaşmadık, yakınımızdaki koruda bir iki tur atıp, evin çevresinde dolaştık. İlk kez anne oğul tek başımıza tek olarak dolaştık. Oda bende çok keyif aldık. Tekrar özgürlüğümü kazanmıştım ve çoook mutlu idim.

Puset ile İstanbul'da dışarı çıkmak o kadarda kolay değil. Koca puseti istasyonun girişinde rampa olmadığı için kucaklayıp çıkartmıştım. İlk 6 ay 1 yıl kullanılan pusetler ciddi ağırdır ve dışarı çıktığınızda buna benzer olaylar yaşamanız çok doğal.

Biz wrap sling ile İstanbul'un bir ucundan diğer ucuna gittik. Hatta yurtiçi, yurtdışı seyahatlermizde kullandık. Oğlumda ben de sling bağımlısı olduk. O çevresini rahatca seyrediyor istediği bir şeye rahatlıkla uzanıyordu ve bunu annesinin nefesini sıcaklığını hissederek yapıyordu. Ben inanılmaz huzurlu idim, onun kokusu ve sıcaklığını hissediyordum ve onunla sohbet (genellikle monolog şeklinde habire ben konuşup anlatıp onun dinlemesine dayalı) ediyordum. 

Evden çıkarken kıyafetlerimi giydikten sonra mutlaka wrap slingi bağlıyordum. Pusetle gezerken bile T. huysuzlandığında, uykusu geldiğinde ya da kucağıma gelmek istediği zaman hemen hoop slinge yerleştiriyordum.

Anne olacak yakınlarıma aldığım ilk hediye wrap sling ve gördüğüm tüm annelere tavsiyem kesinlikle bir wrap sling ya da ergonomik kanguru edinin. Yaşasın özgürlük diyeceksiniz (;

Sling ile maceralarımızı paylaşacağım.

Sevgiler,

TT


Wrap sling ile ilgili bilgiler için: 
Benim wrap sling tanıyıp ve 'evet bu ben bunu istiyorummmmm' dedirten 
http://jeportemonbebe.com/en/

Bebek taşıma metotları ve aralarındaki farklılıkları kıyaslayıp, bağlama şekillerini detaylı anlatan Sevgili Charlotte Codron'a ait  http://keyiflibebek.com/heybebe-babywearing/












21 Şubat 2014 Cuma

Çalışan Anneden Menu II

Önümüzdeki hafta için hazırladığım menu ile bir 15 gün daha rahatım.

3. Hafta:

Pazartesi:
* Zeytinyağlı Yeşil Elmalı Kereviz
* Bulgur Pilavı
* Mantar Corbası
* Fırında İzmir Köfte

Salı:
* Zeytinyağlı Kereviz
* Bulgur Pilavı
* Tarhana Çorbası
* Fırında Izmır Kofte
* Yeşil Salata

Çarşamba:
* Mantarlı Et Sote
* Tarhana Çorbası
* Cevizli Makarna 
* Zeytinyağlı Barbunya

Perşembe:
* Mantarlı Et Sote
* Zeytinyaglı Barbunya
* Lahana Salatası
* Ezogelin Çorba

Cuma:
*Ezogelin Çorba
* Kıymalı Lahana Yemeği (Bulgurlu)
* Yeşil Salata

Cumartesi/ 
Pazar:
Pısaralı Kiş/ Lazanya/ Balık evde olduğum zamanlarda yapmayı tercih ettiğim yemekler.

4. Hafta:

Pazartesi:
*Düğün Çorbası
* Etli Nohut Yemeği
* Greçka (Karabugday) Pilavı 
* Zeytinyaglı Enginar

Salı: 
* Yayla Çorbası
* Etli Nohut Yemeği
* Greçka (Karabugday) Pilavı 
* Zeytinyaglı Enginar

Çarşamba: 
* Yayla Çorbası
* Terbiyeli Ekşili Köfte
* Zeytinyağlı Yeşil Fasulye
* Salata

Perşembe
* Terbiyeli Ekşili Köfte
* Domatesli Makarna
* Zeytinyağlı Yeşil Fasulye

Cuma:
* Kıymalı Pazı Sarma
* Tarhana Çorbası
* Yoğurtlu Havuç Salata
* Bezelye Yemeği

Afiyet Olsun.

TT

4 Şubat 2014 Salı

Evin Aktiviteli Halleri

T.  ile evde neler yapiyoruz. Maalesef evde her daim aktivite hazirlayip yapan anne degilim. Bunu yapan annelere gipta ile bakiyorum.

T. 10-11aylik iken ona uygun boya kalemlerinden aldim. Basta anne olarak tabi her zaman ki gibi cok hosuna gidecek ve kagitlari karalayacak diye bekledim. 'Hayir' hic te oyle olmadi. Kalemi eline aldigi gibi evirip cevirip  agzina goturdu. Ben bir kalem ile kendim kagida birseyler karaladim. Sonra o karalamaya calisti. Kalemin rastgele yerinden tutup rastgele hareketler yapti. Kaleme alismasi zaman aldi. Basta buyuk A3 resim defterleri aldik ama gorduk ki defteri degil masasini boyamak istiyor. Duvarlari ve kendi masa ve sandalyesini boyamasina izin verdik. Sinirlari sevmiyorlar ki o yaslarda sinirlari algilamalarini beklemek hata imis. T. 31 aylik ve hala sinirli boyama yaptirmiyoruz.

Sinirlamayin

10 aylikken gittigimiz doktor kontrolunde T.'nin elinde legolar vardi. Doktorumuz sinirlamaya yonelik yap-boz yerine legolar vb. oyuncaklara, sinirli boyama yerine kendi istedigini boyayabilecegi genis alanlar vermemiz gerektigi soylemisti.

Sonra ki aylarda devam ettigimiz oyun grubunda da uzman cocuklarla boyama yaparken asla ona mudahale etmemizi soylemisti. Mudahaleden kasit ona araba, cicek, bocek, gunes cizmemeliymisiz ki biz bunu basaramadik zira bu bilgiyi aldigimizda T. coktan bize cicek bocek cizdirmeye alismisti. Bunun sebebi cocuk buyukler kadar guzel ve ona gore mukemmel figur cizemedigi icin cizmek istemeyebilirmis. Oyun hamurlari icinde aynisini soylemisti kesinlikle kalip kullamamazinistemisti, hem hayal gucunu koreltmis hem de kendini kotu hissetmesine neden oluyormus. Bizden araba cizmemizi istediginde bir cizgi cizip birakarak "Iste araba bu benim arabam, sen nasil bir araba cizmek istersin?" gibi cumlelerle onu cesaretlendirebiliriz.

T. boya kalemi ile 10-11 aylikken, oyun hamuru ve parmak boya ile 18 aylikken tanisti. Oyun hamuru ve parmak boyayla yine 10-11 aylikken tanistirabilir, yogurtla parmak boya yaptirabilirmisim. Pancar suyu ile pembe / mor, ispanak ile yesil renkte yogurtlar elde edebilecegimi kesfettim. Oyun hamuru ile ilgili pek cok tarifi internette bulabilirsiniz. Makasi eline 24 aylikken almaya basladi.

Normal hamur ile oynamasini teklif ettigimde yine hic hevesli gorunmeyince ben de oyun hamuru yapmamistim ki cocuklar farkli dokulara karsi tepkili davranirmis. Baslarda hamura dokunmaktan hazetmiyorlar. Bunun gibi pek cok seye karsi tepkililer  kum, cimen, pamuk, kopuk, tuy gibi.

Kuma alismasi icin irmik ile oyunlar oynadik. Irmigi basina gecirdi, su ile karistirdi, elleri ile mincikladi, mutfagi ve kendini bu karisima buladi. (Benim icin mutfagin her ogun ve her aktiviteden sonra kirklanmasi kaniksanmis bir durumdu.)

Pamuga alismasi, yapiskan ile birseyler yapistirmaya baslamasi hep zaman aldi.

Cocuklarin ellrini sik sik islak mendillerle silmek onlarin kirlenmeye karsi tepki gelistirmelerine sebep veriyor. Yemek yerken, oyun oynarken, aktivite yaparken birakin kirlensin hemen ellerini temizlemeyin. Bu ayri bir basligin konusu olabilecek kadar onemli durum.

Nesneleri, dokulari tanimasi zaman alacaktir. Sevmedi diye hic bir seyi kaldirmayin ara ara teklif edin boylece hamurlarla oynamaktan, parmak boya yapmaktan zevk alacaktir.

Sevgiler,

TT

3 Şubat 2014 Pazartesi

Çalışan Anneden Menu

Her gün ne pişireceğim düşüncesi her annenin en büyük derdi. Bir de çalışan anne olunca bu iş daha da zorlaşıyor. Geceden ya da sabah erkenden yapılan yemekler, hafta sonundan derin dondurucuya yapılıp  atılan köfteler, börekler vsler..

Sonunda kendime haftalık menü hazırladım, Bu cidden beni rahatlattı. Alış- verişi ona göre yapıyorum.

Pazartesi:
* Etli Kuru Fasulye
* Bulgur Pilavı
* Yayla Corbası
* Mevsim Salata


Salı:
Etli Kuru Fasulye
* Bulgur Pilavı
* Yayla Corbası
* Zeytinyağlı Enginar

Çarşamba:
* Kıymalı Pazı Sarma
* Tarhana Çorbası
* Peynirli- Cevizli Makarna
* Zeytinyağlı Enginar

Perşembe:
* Ekşili Köfte
* Zeytinyaglı Barbunya
* Lahana Salatası

Cuma:
*Eksili Köfte
* Zeytinyağlı Barbunya
* Ispanaklı- Lorlu Tepsi Böreği

Cumartesi:
* Ispanaklı- Lorlu Tepsi Böreği
* Tarhana Çorbası
- Genelde dısarda yemek yenir-

Pazar:
Eğer evde isek;
*Balık
*Salata
*Tarhana Çorbası


2. Hafta:

Pazartesi:
*Köfte- Patates
* Tarhana
* Greçka (Karabugday) Pilavı 
* Zeytinyaglı Kereviz

Salı: 
* Suzme Mercimek Çorbası
* Köfte- Patates
* Greçka (Karabugday) Pilavı 
* Zeytinyaglı Kereviz

Çarşamba: 
* Etli Nohut Yemeği
* Pirinç Pilavı
* Süzme Mercimek Çorbası
* Salata

Perşembe
Etli Nohut Yemeği
* Pirinç Pilavı
* Domates Çorbası
* Zeytinyağlı Pırasa

Cuma:
* Terbiyeli Kuzu İncik
* Zeytinyağlı Pırasa
* Bugday Salatası

Cumartesi- Pazar:
 Genellikle dışarıda vakit geçirdiğimiz için belli olmuyor.



Menüye ilave edilebilcek yemekler:
* Kıymalı Lahana Yemeği (oğlum ve eşim yer ben pek yemem)
* Kıymalı Karnıbahar Yemeği
* Keşkek
* Ispanak (kavurma- Yemek- Zeytinyağlı vs.)
* Brokoli Çorbası
vs.

Kurtarıcı yemeklerim: 
* Yeşil Mercimek (eristeli- eriştesiz)
* Dondurucudan Mantı
* Dondurucudan Kofte
* Ezogelin Çorba (et suyu ile)
* Etsuyuna Etli Düğün Çorbası

Tavuk- Pilav ve tavuk suyuna çorba menüsünü Organik tavuk aldığım ve hafif üzerimizde kırıklık varken devreye sokuyorum. İstanbul Anadolu Yakası için City Farm'a peşembe günleri. pazartesi- Salı Kızıltoprak ve Fenerbahçe Migros'a taze geliyor.

Bu sene yazdan taze fasulye. bezelye stoğum olmadığı için çok zorluk çekiyorum. Bu sene umarım aynı hataya düşmem (:

Yeni menüler yazabilmem dileğiyle,

Sevgiler,

TT


18 Kasım 2013 Pazartesi

Meraklı Miniğimin Ev Maceraları

Ilk Montessori ile ilgili eğitime katıldığımda T. sanırım 10 aylıktı. KKBÇE'de Hilal Hanım'ın seminemine gitmiş ve resmen Montessori ile tanışmıştım.

Montessori'nin felsefesi 'Help Me To Do It Myself'/ 'Kendi Kendime Yapamama Yardım Et' ile hayatımıza girdi.

Ona hep nasıl yapılacağını ve nasıl güvenli yapılacağını anlattık ve gösterdik. Makasın kesici kısmını ya ayrı bir kapta ya da avucunda taşıması gerektiğini söyledik.  O da anlattıgımız şekilde hep avucunda taşıyor.

Evim içinde bir meraklı minik dolaşmaya başladığında ve biz ona hep yardımcı olmaya çalıştık. Pek çok uzman çocuğun göz göre göre kendini asla tehlikeye atmaz görüşüyle tehlikeli bölgeleri korumaya aldık ve ona anlattık. Akabinde kademeli olarak evi kullanımına açtık. Başlarda tv ünitesi vb. tehlike arz eden bölgelerden uzak tutmak için çocuk çiti kullandık. Çitin kendi alanını hiç kullanmadık parçalı olarak kullandığımızdan salonun büyük kısmı T.'ye aitti.

T. babası ile tamir işlerine başladığında 14-15 aylıktı. Portatif merdivene babasının ardı sıra çıkarken onu engellemek yerine arkasında durduk. 18 aylıkken gerçek çekiç ile çivi çakmaya çalışıyor, rende ile salatalık rendeliyordu. Bunları hep bizim kontrolümüzde ve kendi yaptı. 

Şimdi 28 aylık oğlumla kek ve kurabiye yapmanın keyfine varıyorum. Ben malzemeleri ona veriyorum o ekliyor. Elek ile un eleyip. mikser ile yumurtaları çırpıyor.  Kendini aşan yerlerde 'anneee sen yappp' diye benim yapmamı istiyor. Mesela keki kalıba kendi değilde benim dökmemi istiyor.

Her gün yeni bir heyecan ve yeni meraklarla bize 'günaydın' diyor (:

Sevgiler,

TT